Spelet Blackjacks historia

Blackjack, gamla kort

Världens vanligaste hasardspel Blackjack har sitt ursprung i det franska hasardspelet vingt-et-un (som betyder tjugoett) och har spelats i olika varianter och under olika namn över hela världen sedan 1600-talet. Varianten med Blackjack såg dagens ljus i Europa i början av nittonhundratalet. Och det var när spelet kom till USA – Blackjacks hemland – som det slog igenom på allvar.

Skrönorna om när i historien kortspelet lanserades i USA är olika: vissa menar att det var i samband med den franska revolutionen, andra först när amerikanska soldater stationerade i Europa under andra världskriget tog med sig kortspelet tillbaka hem och lärde ut det till andra spelentusiaster. Oavsett tidpunkten då spelet hamnade på amerikansk mark, så tog det dock ett tag innan amerikanarna accepterade kortspelet, och behövde ibland bli lockade till spelbordet med en extra ”spelbonus”.

Om du fick en hand med ett spader ess och en spader knekt gav det en utdelning på 10:1. Bonusen var lyckad och succén med Blackjack ett faktum. I början av nittonhundratalet förbjöds hasardspel i USA men det hindrade inte spelentusiasterna, som fortsatte blanda och ge korten på svartklubbar och i källarlokaler runtom i landet.

När spelformen senare legaliserades, började Blackjack-spelandet blomstra främst i delstaten Nevada och i staden Las Vegas – i dag en världskänd spelmetropol. Sedan spelet slog igenom i USA i mitten av nittonhundratalet har Blackjack kommit att bli ett av våra mest älskade kortspel och ett av de vanligaste spelen som i dag spelas på casinon världen över. I dag gäller inte de amerikanska soldaternas bonus i spelet, och du behöver inte längre ha ett spaderess och en spaderknekt för att få en ”Blackjack”.